Amerika Vizesi
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) çeşitli milletlerin bir arada yaşadığı kosmopolit bir ülkedir. ABD bir göçmen ülkesidir. Dünyanın en çok göç alan ülkelerinden biridir. Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü’nün 2018′ de raporlanan verilerine göre 80 milyon turist ile dünyada en çok ziyaret edilen üçüncü ülkedir. ABD, gerek turizm, ticaret gerek çalışma ve eğitim için bir çok vize başvrusu kabul etmektedir.
ABD’ye seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus (Bordo) pasaport, Hizmet (Gri) Pasaport, Diplomatik (Siyah) Pasaport ve Hususi (Yeşil) pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları seyahatlerini gerçekleştirmek için ABD vize başvurusunda bulunmak zorundadırlar. ABD vize başvuru süreci vize reddi almamak için oldukça dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. Ziyaret amacınızı belirledikten sonra vize başvurusu belgelerini hazırlamak ve mülakata hazırlanmak vize kabulünde en önemli basamaklardır. Başvuru belgelerini doğru bir şekilde hazırlanması, formlarınızın eksiksiz bir şekilde doldurulması, mülakatta verdiğiniz bilgileri destekleyici bir şekilde kendinizi sunmanız başvuru değerlendirme sürecinizi olumlu etkileyen etkenlerdir. Bu karmaşık ve meşakkatli görünen başvuru sürecinde, gerek vize başvuru evraklarınızı hazırlarken gerek mülakata giderken Paneo Vize profesyonel vize danışmanlarımız sizlere gerekli destekleri verecek ve vize başvuru süreciniz başarı ile tamamlanacaktır.
Amerika Vize Kategorileri
ABD vize uygulamaları göçmen olmayan vize ve göçmen vize olmak üzere iki kategoriye ayrılır.
Göçmen Olmayan Vize Kategorisi
Göçmen olmayan vize türü kısa dönemli vizelerdir.
Turistik, Ticari ve Tıbbi Tedavi Amaçlı Ziyaretçi Vizesi (B1/B2)
Tüccar veya Yatrımcı vizesi (E1/E2)
Diplomatik ve Resmi Vizeler (A-G NATO)
ABD’den Transit Geçiş Vizesi C
Mürettabat Vizesi (D)
Akademik Eğitim veya Dil Öğrencisi Vizeleri (F/M)
Mesleki veya Akademik Olmayan Eğitim Vizeleri (F/M)
Değişim Program vizeleri (J)
Geçici İşçi /Çalışma veya Staj Vizesi (H,L,O,P,Q,R)
Basın Mensubu ve Gazeteciler için vize (I) göçmen olmayan vize türlerdir.
Göçmen Vize Kategorisi
Göçmen vize türü uzun dönemli vizelerdir. ABD’ye kalıcı olarak yerleşecek kişilerin başvurması gereken vize kategorisidir. Bu kişiler Amerika göçmenlik yasalarına göre göçmen vizeleri; birinci dereceden akrabalar, aile birleşimi sebebiyle uzun süreli vize başvurusunda bulunan göçmenler, iş sebebiyle Amerika’da uzun süreli oturum izni talep eden göçmenler, yeşil kart kurası olarak da bilinen çeşitli göçmen vize kura programı.Göçmen vizesi almak isteyen ve başka bir ülkenin vatandaşı olan kişiye bir Amerikan vatandaşı ya da yasal göçmen statüsünde olan bir kişi ya da bir işveren sponsor olmalıdır. Bu kişi adına ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu tarafından onaylanmış bir başvurunun olması gerekmektedir.
- Aile Birleşimi Göçmen Vizeler
- Nişanlılık Vizesi
- İşveren Kaynaklı Göçmen Vizeler
- Yeşil Kart Vizesi
- Geri Dönen Yerleşik Yabancı Müracaatları
Amerika Vize Başvurusu
Amerika vize başvuruları, Ankara, İstanbul ve İzmir Amerika Konsoloslukları’na yapılmaktadır. Seyahat amacınıza uygun başvuracağınız vize türünü belirledikten sonra 6 veya 8 hafta öncesinden vize başvuru işlemlerine başlamınızı tavsiye ederiz. Göçmen olmayan vize başvurularında en önemli basamak Amerika Konsolosluğu resmi web sitesi üzerinden DS 160 formunun doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmasıdır. DS 160 formu ingilizce doldurulmalı ve Türkçe karakter kullanılmamalıdır.
Amerika vize başvuru randevunuzu Paneo Vize vize danışmanlarımıza telefon, mail veya Whatsapp vasıtası ile ulaşarak oluşturabilirsiniz. İlk olarak seçtiğiniz vize kategorisine göre hazırlamanız gereken belgeleri sizinle paylaşıyoruz. Belgeleri hazırlama sürecinde Paneo Vize vize danışmanımız size rehberlik etmektedir. Daha sonra hazırladığınız belgeleri bize ulaştırmanızı istiyoruz. Eğer Paneo Vize lokasyonuna uzak bir bölgedeyseniz evraklarınızı kargo veya kurye aracılığı ile bize ulaştırabilirsiniz. Paneo Vize vize danışmanınız sizi, randevu tarihinizde ilgili Amerikan Konsolsluğu’nda doğru ve eksiksiz hazırlanmış vize başvuru evrakları ile karşılamaktadır. Vize danışmanınız mülakat ile ilgili son tavsiyeleri de size ilettikten sonra vize başvuru görüşmenizi gerçekleştirerek süreci başarı ile sonlandırmış olursunuz. Ebeveynlerden birinin geçerli ABD vizesi olan 14 yaşını doldurmamış başvuru sahipleri, 79 yaşın üstündeki başvuru sahipleri (Başvuru yapılan tarihte başvuru sahibinin 80 yaşına girmiş olmalıdır) haricinde Amerika vizesi talebinde bulunan herkes mülakata gelmelidir.
B-1/B-2 veya C-1/D vizelerini yenilemek isteyen başvuru sahipleri aşağıdaki şartlara uygunsa vize görüşmesine gelmeden başvuru yapabilirler:
Başvuru sahibi Küba, Irak, İran, Libya, Kuzey Kore, Somali, Sudan, Suriye, Venezuela ve ya Yemen vatandaşı olmamalı ve Türkiye’de daimi olarak ikamet ediyor olmalı;
Ankara ABD Büyükelçiliği ya da İstanbul Başkonsolosluğu’nda 10 parmak izi alınmış olmalı; (1 Mayıs 2007’den sonra);
Bir önceki vize halen geçerli olmalı ya da bitiş tarihi üzerinden henüz 12 ay geçmemiş olmalı;
İsim, doğum yeri ve doğum tarihi gibi kimlik bilgileri değişmemiş olmalı;
Önceki vize için kayıp/çalıntı bildirimi yapılmamış olmalı;
Daha önceki vize başvuruları idari işleme tabi tutulmamış olmalı.
Amerika Turistik Vizesi (B2)
Turistik Amerika Vizesi, göçmen olmayan vize grubuna dahildir. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları’na genellikle 10 yıllık çok girişli (multiple) olarak vize verilmektedir. Ancak Amerika Vizesi ile seyahat eden kişilere yılda en çok 6 ay (180 gün) konaklama hakkı verilmektedir.
Amerika Turistik Vizesi İçin Gerekli Belgeler
Temel Belgeler (Tüm başvurlarda olması gereken evraklardır. Statünüze ve Mesleğinize göre ek belgeler eklemeniz gerekmektedir.)
Pasaport (Seyahat sonrası en az 6 ay geçerli, varsa eski pasaportlar)
DS 160 Formu (Online doldurulacak)
Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (Adres ve aile bilgilerini içeren)
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- 2 adet biyometrik fotoğraf (50X50 mm boyutlarında, güncel, arka fon beyaz)
- Kişisel vize başvuru dilekçesi (Konsolosluğa hitaben tüm masrafları kendisinin karşılayacağını belirtilmelidir.)
Şirket Sahiplerinin/Ortaklarının Hazırlaması Gereken Belgeler
- Antetli kâğıda ingilizce vize talep dilekçesi(Konsolosluğa hitaben şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren yazı)
- Faaliyet belgesi fotokopisi (Son 3 aylık)
- Ticaret Sicil gazetesi fotokopisi
- Şirketin imza sirküleri fotokopisi
- Son tarihli vergi levhası fotokopisi
- Barkodlu SGK tescil ve hizmet dökümü (e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz)
- Şahsi banka hesap cüzdanı veya banka hesap dökümü (En az 7000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte iletilmelidir.)
- Kira gelirleri, tapu ve araç ruhsatı fotokopisi (Mevcut ise)
Şirket Çalışanlarının Hazırlaması Gereken Belgeler
- Antetli kağıda ingilizce vize talep dilekçesi (Konsolosluğa hitaben, şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından başvuru sahibinin şirketteki pozisyonunu, maaş bilgisini, şirkette izinli olduğu tarihleri, seyahatin kim tarafından karşılanacağını belirten kaşelenip imzalanmş dilekçe)
- Vize talep dilekçesi (Konsolosluğa hitaben tüm masrafları kendisinin karşılayacağını belirten yazı )
- Faaliyet belgesi fotokopisi (Son 3 aylık)
- Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
- Şirketin imza sirküleri fotokopisi
- Son tarihli vergi levhası fotokopisi
- SGK işe giriş bildirgesi
- Barkodlu SGK tescil ve hizmet dökümü (e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz)
- Maaş bordrosu (Son 3 aylık, kaşe ve imzası olan)
- Sponsora ait banka hesap cüzdanları veya banka hesap dökümleri (En az 7000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olamlıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, tapu ve araç ruhsatı fotokopisi (Mevcut ise)
Devlet Memurlarının Hazırlaması Gereken Belgeler
- Çalışma belgesi (bağlı bulunulan kurumdan alınmış, ıslak imza ve mühürlü)
- Görev kimlik kartı fotokopisi
- İzin belgesi (bağlı bulunulan kurumdan alınmış, ıslak imza ve mühürlü)
- Maaş bordrosu (son 3 aylık, ıslak imza ve mühürlü)
- Kira, gelir, tapu, araç ruhsatı fotokopileri (Varsa)
- Banka hesap özeti (son 3 aylık, en az 7000 TL bakiyesi olan, kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleri ile)
- Kira, gelir, tapu, araç ruhsatı fotokopileri (Varsa)
- Emeklilerin hazırlaması gereken ek vize belgeleri
- Emeklilik kartı fotokopisi ya da www.turkiye.gov.tr sitesinden alınan emeklilik tescil belgesi ya da Barkodlu SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz)
- Emekli cüzdanı fotokopisi
- Emeklilik maaşı aldığı banka hesap cüzdanı
- Banka hesap özeti (son 3 aylık, en az 7000 TL bakiyesi olan, kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleri ile)
- Kira, gelir, tapu, araç ruhsatı fotokopileri (Mevcut ise)
Öğrencilerin Hazırlaması Gereken Belgeler
- Öğrenci belgesi (orijinal, güncel)
- Muvafakatname (kişi 18 yaşında küçük ise anne baba tarafından imzalanmış, noter onaylı orijinal belge)
Öğrenci Sponsoru
Emekli ise;
- Sponsor vize talep dilekçesi (Konsolosluğa hitaben tüm masrafları kendisinin karşılayacağını belirten )
- Emeklilik kartı fotokopisi ya da www.turkiye.gov.tr sitesinden alınan emeklilik tescil kaydı fotokopisi ya da barkodlu SGK tescil ve hizmet dökümü (e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz)
- Maaş aldığı banka hesap cüzdanı veya banka hesap dökümü (Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Şahsi banka hesap cüzdanları veya banka hesap dökümleri (En az 7000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olamlıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, tapu ve araç ruhsatı fotokopisi (Mevcut ise)
SSK’lı Çalışan ise;
- Antetli kağıda ingilizce vize talep dilekçesi (Konsolosluğa hitaben şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren yazı)
- Vize talep dilekçesi (Tüm masrafları kendisinin karşılayacağını belirten Konsolosluğa hitaben)
- Faaliyet belgesi fotokopisi (Son 3 aylık)
- Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
- Şirketin imza sirküleri fotokopisi
- Son tarihli vergi levhası fotokopisi
- SGK işe giriş bildirgesi
- Barkodlu SGK tescil ve hizmet dökümü (e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz)
- Maaş bordrosu (Son 3 aylık, kaşe ve imzası olan)
- Sponsora ait banka hesap cüzdanları veya banka hesap dökümleri (En az 7000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, tapu ve araç ruhsatı fotokopisi (Mevcut ise)
İşveren ise;
- Antetli kağıda ingilizce vize talep dilekçesi (Konsolosluğa hitaben şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren yazı)
- Faaliyet belgesi (son 3 aylık)
- Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
- Şirketin imza sirküleri fotokopisi
- Son tarihli vergi levhası fotokopisi
- Barkodlu SGK tescil ve hizmet dökümü (e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz)
- Şahsi banka hesap cüzdanları veya banka hesap dökümleri (En az 7000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, tapu ve araç ruhsatı fotokopisi (Mevcut ise)
Devlet Memuru ise;
- Çalışma belgesi
- Bağlı olduğu resmi makamdan izin belgesi
- Resmi kurum görev kimlik kartının önlü arkalı fotokopisi
- Maaş bordrosu (Son 3 aylık, kaşe ve imzası olan)
- Şahsi banka hesap cüzdanı veya banka hesap dökümü (En az 7000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, tapu ve araç ruhsatı fotokopisi (Mevcut ise)
Davet eden kişiden istenilen evraklar
- Davetiye (Davet edilen kişi tarafından gönderilmiş, davet eden kişinin adres, iletişim bilgilerini içeren, imzalanmış davetiye yazısının mail çıktısı)
- Amerika vatandaşı ise pasaportu, kimlik fotokopisi, Amerika vatandaşı değil ise oturum izni fotokopisi
- Seyahatin masrafları davet eden kişi tarafından karşılanacak olması halinde kişinin son 3 aylık maaş bordrosu ve banka hesap dökümleri fotokopisi
Ev Hanımlarının Hazırlaması Gereken Ek Evraklar
- Evlilik cüzdanı fotokopisi (Eğer evli ise)
- Ev hanımına sponsor olacak kişiye ait evraklar
Ev Hanımı Sponsoru
Emekli ise;
- Emeklilik kartı fotokopisi ya da www.turkiye.gov.tr sitesinden alınan emeklilik tescil kaydı fotokopisi ya da barkodlu SGK tescil ve hizmet dökümü (e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz)
- Maaş aldığı banka hesap cüzdanı veya banka hesap dökümü (Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Şahsi banka hesap cüzdanları veya banka hesap dökümleri (En az 7000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, tapu ve araç ruhsatı fotokopisi (Mevcut ise)
SSK’lı Çalışan ise;
- Antetli kağıda ingilizce vize talep dilekçesi (Konsolosluğa hitaben şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren yazı)
- Vize talep dilekçesi (Konsolosluğa hitaben tüm masrafları kendisinin karşılayacağını belirten yazı)
- Faaliyet belgesi fotokopisi (Son 3 aylık)
- Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
- Şirketin imza sirküleri fotokopisi
- Son tarihli vergi levhası fotokopisi
- SGK işe giriş bildirgesi
- Barkodlu SGK tescil ve hizmet dökümü (e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz)
- Maaş bordrosu (Son 3 aylık, kaşe ve imzası olan)
- Sponsora ait banka hesap cüzdanları veya banka hesap dökümleri (En az 7000TL bakiyesi olan, son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, tapu ve araç ruhsatı fotokopisi (Mevcut ise)
İşveren ise;
- Antetli kağıda ingilizce vize talep dilekçesi (Konsolosluğa hitaben şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren yazı)
- Faaliyet belgesi (son 3 aylık)
- Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
- Şirketin imza sirküleri fotokopisi
- Son tarihli vergi levhası fotokopisi
- Barkodlu SGK tescil ve hizmet dökümü (e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz)
- Şahsi banka hesap cüzdanları veya banka hesap dökümleri (En az 7000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, tapu ve araç ruhsatı fotokopisi (Varsa)
Devlet Memuru ise;
- Çalışma Belgesi
- Bağlı olduğu resmi makamdan İzin Belgesi
- Resmi kurum görev kimlik kartının önlü arkalı fotokopisi
- Maaş bordrosu (Son 3 aylık, kaşe ve imzası olan)
- Şahsi banka hesap cüzdanı veya banka hesap dökümü (En az 7000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)
- Kira gelirleri, tapu ve araç ruhsatı fotokopisi (Mevcut ise)
Amerika Ticari Vizesi (B1)
Amerika Ticari Vizesi, iş toplantılarına, bilimsel ve kurumsal konferanslara ve fuarlara katılmak, bir sözleşme imzalamak gibi ticari amaçlar için başvurulan vize türüdür.
Dış Kıta Sahanlığında görevli mürettebat, 29 günden fazla bir süre ABD sularında seyredecek özel yatta çalışan mürettebatlar, ev iznine giden gemi görevlisinin yerine istihdam edilen kıyı görevlileri (29 günden fazla ABD sularında kalamazlar), kuru yük gemisi mürettebatları Amerika Ticari Vizesine başvuru yapabilirler.
Amerika B1 Ticari Vizesi Kişisel Evraklar
- Amerika DS-160 Başvuru Formu – Online ve ingilizce olarak doldurulacaktır.
- Pasaport – En az 6 ay geçerliliği olmalı ve varsa eski pasaportlarda sunulmalı.
- 2 adet biometrik fotoğraf – 5×5 mm ebatlarında ve arka fonu beyaz olmalı.
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Vize talep dilekçesi – Tüm masrafları kendisinin karşılayacağını belirten yazı.
Çalışanlar İçin Evrak Listesi
- Vize talep dilekçesi, Seyahat amacını içeren ingilizce yazı. Şirket yetkilisi tarafından kaşelenip, imzalanmalı.
- Çalıştığı şirketten alınmış son 3 aya ait faaliyet belgesi,
- Ticaret sicil gazetesi kopyası,
- Şirketin imza sirküleri,
- Vergi levhası kopyası,
- Sosyal güvenlik kurumu işe giriş bildirgesi ve hizmet dökümü e-devlet şifreniz ile interaktif ortamda alabilirsiniz.
- Maaş bordrosu – Son 3 aya ait, kaşeli ve ıslak imzalı olmalı.
- Banka hesap Özeti – En az 5 bin TL bakiyesi olan banka tarafından ıslak imzalı ve kaşeli hesap dökümü.
Şirket Sahipleri İçin Evrak Listesi
- Vize talep dilekçesi – Amerika Konsolosluğuna hitaben imza yetkili kişi tarafından kaşelenerek imzalanmış seyahat sebebini içeren İngilizce yazı.
- Vergi Levhası,
- Şirket imza sirküsü,
- Faaliyet Belgesi,
- Ticaret sicil gazetesi fotokopisi ,
- Banka hesap özeti (En az 5 bin TL bakiyesi olan hesaba ait olmalı)
- SGK Hizmet Dökümü
- Kira Geliri, tapu ve araç ruhsatı.
Davet Eden Şirketten İstenilen Evrak Listesi
- Davetiye: Davet eden şirketin antetli kağıdına yazılmış, gönderen kişinin bilgilerinin ve iş gezisinin amacının anlatıldığı yazı.
- Davetiyeyi gönderen kişinin pasaport ve kimlik fotokopileri.
- Fuar bileti, giriş kartı ya da fuar bilgilerini içeren belgeler.
Amerika Tüccar Vizesi (E1)
Amerika Tüccar Vizesi (E1), Amerika’da ticaret ile uğraşan bireylerin başvurduğu vize türüdür. E-1 vizesine başvurabilmek için kişinin bulunduğu ülke ile Amerika Birleşik Devletleri arasında mevcut bazı ticaret ilişkileri ve anlaşmaları bulunmalıdır. Amerika şirketinin en az yüzde 50’si vizeye başvuran kişinin vatandaşı olduğu ülkenin vatandaşlarının mülkiyetinde bulunmalıdır. E-1 vizesi alabilmek için yapılan ticaretin, ABD ile diğer ülke arasında karşılıklı olması gerekmektedir. Ülkeler arasında hali hazırda mevcut ticaret ilişkilerinin olması gerekmektedir. Yeni bir ticaret ilişkisi kurmak amacıyla E-1 vize başvurusu yapılamamaktadır. Yapılacak ticaretin süreklilik göstermesi gereklidir.
Amerika Tüccar Vizesi (E1) İçin Gerekli Evraklar
- Pasaport (Seyahat sonrası en az 6 ay geçerli, varsa eski pasaportlar)
- DS 160 Formu (Online doldurulacak)
- DS-156E Formu: E1 Amerika Tüccar Vizesi Asıl başvuru sahibi için doldurulmalı.
- G-28 Formu: E1 Tüccar vizesi başvuru sahibi adına vekâlet verilen üçüncü şahıs tarafından yapılacaksa doldurulmalı.
- 2 adet biyometrik fotoğraf (50X50 mm boyutlarında, güncel, arka fon beyaz)
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Antetli kâğıda ingilizce vize talep dilekçesi(Konsolosluğa hitaben şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren yazı)
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (Adres ve aile bilgilerini içeren)
- Faaliyet belgesi fotokopisi (Son 3 aylık)
- Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
- Şirketin imza sirküleri fotokopisi
- Son tarihli vergi levhası fotokopisi
- Gelir österen Evraklar;
- SGK (4b)Hizmet dökümü
- MRV ücret sayısını gösteren makbuzunuz ya da çıktınız.
- Firmayı ve E vizesinden yararlanan kişiyi tanıtan önyazı. (Önyazı, firmanın ve çalışanın E-1 vizesine uygunluğunu göstermelidir.
- 5 yıllık iş planı ve eğer mevcut bir firma ise son 3 yılın vergi beyanı
- Şirketin mülkiyet kanıtı ve şirket tescil belgesi
- Ticari faaliyetleri ve gerçek değeri gösteren kanıt
- Ofis, mal veya kira anlaşmalarını gösteren satın alma sözleşmesi
Amerika Yatırımcı Vizesi (E2)
Amerika Yatırımcı Vizesi (E2), ABD’de şirket kurup yatırım yapmak isteyen şahısların başvurduğu vize türüdür. Türkiye ile Amerika arasında yatırımcı anlaşması bulunmaktadır. Dolayısıyla gerekli şartların yerine getirilmesi durumunda E2 vizesine başvurulabilmektedir. Amerika Yatırımcı Vizesi’ne başvurabilmek için ;
ABD’de ailenizle birlikte yaşamınızı sürdürebilecek kadar gelire sahip olmanız gerekmektedir. Bu gelir borçlanma yoluyla elde edilmemelidir.Halihazırda bir işletmenin satın alınmasıyla yatırım yapılıyorsa, bu işletmenin geçmişe dönük olarak kar ettiğinin, istihdam sağladığının ve büyüme potansiyeli olduğunun gösterilmesi gerekir. Amerika’da bulunan şirketin mülkiyetinin minimum %50’si yatırımcının ülkesinin vatandaşlarına ait olmalıdır. E-2 vizesi için başvuran kişinin yatırımcı şirketin sahibi, ortağı, müdürü, yöneticisi veya önemli pozisyonda çalışan bir elemanı olması gerekmektedir. Ortak yatırımcı şirketlerin çalışanları da E-2 vizesi alabilirler. Yatırım için belirli miktar parayı (Yatırım miktarı 80 – 100 bin dolardan az olmamalı) ABD’ ye getirmek gerekmektedir.
- Amerika Yatırımcı Vizesi (E2) İçin Gerekli Evraklar
- Pasaport (Seyahat sonrası en az 6 ay geçerli, varsa eski pasaportlar)
- DS 160 Formu (Online doldurulacak)
- DS-156E Formu: E2 Amerika Yatırımcı Vizesi Asıl başvuru sahibi için doldurulmalı.
- G-28 Formu: E2 Yatırımcı vizesi başvuru sahibi adına vekâlet verilen üçüncü şahıs tarafından yapılacaksa doldurulmalı.
- 2 adet biyometrik fotoğraf (50X50 mm boyutlarında, güncel, arka fon beyaz)
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Antetli kâğıda ingilizce vize talep dilekçesi(Konsolosluğa hitaben şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren yazı)
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (Adres ve aile bilgilerini içeren)
- Faaliyet belgesi fotokopisi (Son 3 aylık)
- Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
- Şirketin imza sirküleri fotokopisi
- Son tarihli vergi levhası fotokopisi
- Gelir österen Evraklar;
- SGK (4b)Hizmet dökümü
- MRV ücret sayısını gösteren makbuzunuz ya da çıktınız.
- Firmayı ve E vizesinden yararlanan kişiyi tanıtan önyazı. (Önyazı, firmanın ve çalışanın E-2 vizesine uygunluğunu göstermelidir.
- 5 yıllık iş planı ve eğer mevcut bir firma ise son 3 yılın vergi beyanı
- Şirketin mülkiyet kanıtı ve şirket tescil belgesi
- Ticari faaliyetleri ve gerçek değeri gösteren kanıt
- Ofis, mal veya kira anlaşmalarını gösteren satın alma sözleşmesi
Diplomatik ve Resmi Vizeler (A-G NATO)
A1 ve A2 vizeleri kapsamına dahil olabilmeniz için Türkiye’den resmi görev için gidiyor olmalısınız. Görev için gönderen kuruluşun devlet kontrolünde oluşu ya da kısmen devlete bağlı oluşu bu vize türüne başvuru için yeterli olmaz. Yapılan görevin de resmi olması şarttır. Bu şartları taşıyan kişilerin A1 ya da A2 vizesinin altında TDY yani Geçici Görev (Temporary Duty) yazar.
G vize kategorisinden başvuru yapabilecek kişiler ise şu şekildedir;
- ABD tarafından tanınmış olan hükümetlerin uluslararası organizasyon çerçevesinde sürekli temsilciliklerinde çalışan yetkililer, geçici temsilciler, (G1, G2)
- ABD tarafından tanınmayan ya da uluslararası etkinliklere üye olmayan hükümetlerin bazı uluslararası toplantılara katılmak için ülkeye geçici olarak giden temsilcileri (G3)
- Belirli uluslararası etkinliklerde (örn: Birleşmiş Milletler) görev almak için ülkeye giden çalışanlar (G4)
Diplomatik ve Resmi Vize (A-G NATO) için Gerekli Evraklar
- Bir davet mektubu:
- A1 ve A2 vizeleri için Diplomatik Nota
- G vizeleri için Dünya Bankası, IMF veya Birleşmiş Milletler’den resmi davet mektubu, G-2 Vize tipi için diplomatik nota getirilmesi zorunludur.
- NATO vizeleri için Diplomatik Nota
Diplomatik Nota resmi vize başvurusu yapmakta olan kişinin ismini,pasaport numarasini ünvanını ve resmi statüsünü göstermelidir. Bunun yanı sıra, başvuru sahibinin Türkiye’den ne zaman ayrılacağı, ABD’de nerede ve kadar kalacağı ve seyahat amacının ne olduğu da diplomatik notada açıkça belirtilmiş olmalıdır.
- Süresi en az 6 ay geçerli bir pasaport (eğer mevcut pasaportunuz yırtılmış ya da yıpranmış ise başvurunuzu yapmadan önce yeni bir pasaport almanız gerekmektedir),
- A.B.D. Dışişleri Bakanlığı’nın belirlediği kriterlere uygun bir adet fotoğraf,
- İnternet ortamında doldurmuş olduğunuz vize başvuru formunun (DS-160) çıktısı (Almış olduğunuz çıktının, üzerinde “onaylama sayfası” yazan ve barkod olan bir sayfa olduğundan emin olunuz).
A,G ve NATO vizesi sahiplerinin hizmetlileri
A-3, G-5 ve NATO 7 vizesi başvuru sahipleri aşağıdaki destekleyici belgeleri temin etmekle yükümlüdürler:
- İşverenin diplomatik vizesinin kopyası;
- Hem ingilizce hem de başvuru sahibi tarafından anlaşılacak dilde (eğer başvuru sahibi ingilizce bilmiyorsa) işveren ve çalışan tarafından imzalanmış kontrat.
- A-3 ve NATO-7 vizesi başvuru sahipleri çalışanın isminin ve işverenin resmi ünvanı ve pozisyonunun listelendiği bir diplomatik nota temin etmek zorundadırlar. Notada aynı zamanda Türkiye’den çıkış tarihi, seyahatin ne amaçla yapılacağı ve ne kadar süreceği belirtilmelidir.
- G-5 vizesi başvuru sahipleri eğer direkt olarak Büyükelçiliğe gönderilmediyse, uluslararası organizasyondan alınmış orijinal resmi dilekçeyi temin etmek zorundadırlar.
Kontrat asagidaki kosullari icermelidir:
- Iş tanımı : Ev hizmetlisi,bahçıvan,çocuk bakıcısı gibi,
- Çalışma saatleri: Normal çalışma saatleri ve haftalık toplam calışma saati; çalışana ABD federal,eyalet ya da yasal kanunlarında belirtilen saatlik ücretten daha fazla ödeme yapılacağına dair garanti,
- Fazla Mesai:Fazla mesai yapıldıgında, fazla mesai ücretinin ABD yerel yasaları kapsamında ödeneceği belirtilmelidir.
- Ödeme:Ilk 90 gün sonunda, maaş ödemelerinin çek ya da elektronik transfer ile çalışanın ABD’deki banka hesabına yatırılacağı,
- Ulaşım: Calışana ABD’ye gidiş ve dönüş ulaşımın sağlanacağı,
- Diğer gerekli maddeler: Işveren her hangi bir nedenle kontratın bir kopyasını ya da çalışanın kişisel eşyalarını pasaportu dahil alıkoymamayı garanti eder. Çalışan, adı gecen işveren icin çalıştıgı sürece başka bir iş kabul edemez. Calışan işveren ile çalışma saatleri dışında aynı yerde yaşamak zorunda değildir.